“De prijs van gas is het afgelopen jaar keer 5 gestegen”

De huidige prijzen van gas en elektriciteit zijn zo hoog dat de productie van bepaalde producten niet meer mogelijk is. De prijs van gas is het afgelopen jaar keer 5 gestegen, oftewel een recordstijging. Doordat een grote hoeveelheid elektriciteit afkomstig is van gascentrales, zijn ook de elektriciteitsprijzen gestegen. Dit heeft een grote impact op bedrijven die grote hoeveelheden gas of elektriciteit gebruiken, zoals aluminiumfabrieken. Ook kleinere bedrijven zoals steenfabrieken worden getroffen door extreem hoge gasprijzen.

Tijdens de Coronaviruspandemie stortten de gasprijzen volledig in als gevolg van het stoppen van productie of productiebeperkingen in veel fabrieken. In het afgelopen jaar, toen de wereldwijde economische groei herstelde, herstelden de prijzen zich snel. De gasprijzen zijn de afgelopen maanden tot het huidige recordniveau gestegen en het einde is nog niet in zicht. Zie hiervoor onderstaande tabel van de gasprijzen die flink zijn gestegen van de maand januari t/m september.

Oorzaken voor hoge gas- en elektriciteitsprijzen

Economische groei stuwt de vraag naar gas. Tegelijkertijd zijn enkele kolen- en kerncentrales stilgelegd, waardoor het gebruik van gas om meer elektriciteit op te wekken mogelijk is geworden. Een koud voorjaar hebben de Europese gasreserves juist verminderd. Vloeibaar petroleumgas tankers uit de Verenigde Staten worden voornamelijk naar Azië verscheept. Ondanks de toegenomen vraag levert Rusland geen aardgas meer aan Europa. Door het afsluiten van de gaskraan in Groningen was Nederland grotendeels afhankelijk van de import van gas uit het buitenland. In tegenstelling tot andere landen heeft Nederland bijna geen langlopende contracten van gasimport. Daarom zijn burgers en bedrijven onderworpen aan de prijs van aardgas op de internationale markt. Ook veel huishoudens hebben te maken met de forse stijging van de energiekosten. Meer dan 90% van de huizen in Nederland wordt verwarmd met gas en ook de elektriciteitsrekening stijgt.

Maak de transitie van gas naar elektriciteit  vandaag nog. 

Zonnepanelen
Warmtepomp