Je bespaart flink op je energierekening door elektriciteit op te wekken met je eigen zonnepanelen. Maar hoe zit dat met de terugverdientijd van zonnepanelen?

Opbrengst van gebruik

Met de opbrengst van zonnepanelen wordt vaak het aantal kilowattuur bedoelt, oftewel kWh dat per zonnepaneel wordt opgewekt. Het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een huishouden in Nederland ligt tussen de 3.300 en 3.500 kilowattuur (kWh).

Hoeveel kilowattuur een zonnepaneel kan opwekken hangt af van het vermogen van het zonnepaneel dat je kiest. Het vermogen van zonnepanelen ligt ongeveer tussen de 325 en 380 Wp. Met Wp wordt Wattpeak bedoelt, wat staat voor de kracht van de zonnepanelen. Hoe groter het vermogen van een zonnepaneel, hoe meer energie het paneel kan opwekken. Dit is vaak een van de redenen waarom het rendement van zonnepanelen van jaar tot jaar varieert. Een voorbeeld: 10 zonnepanelen met een vermogen van 325 Wp produceren jaarlijks ongeveer 2750 kWh elektriciteit, en 10 zonnepanelen met een vermogen van 370 Wp produceren ongeveer 3150 kWh elektriciteit per jaar.

Benieuwd naar het aanbod van onze zonnepanelen?

Bekijk ons assortiment

Rendement en ligging

Het rendement van zonnepanelen wordt vaak uitgedrukt in een percentage. Dit percentage geeft aan hoeveel beschikbaar zonlicht door het paneel kan worden omgezet in elektriciteit.

Het rendement is afhankelijk van het type paneel dat u kiest en de ligging van de panelen. Over het algemeen hebben de panelen met het hoogste vermogen het hoogste rendement. Plaatsing van panelen op het zuiden levert het hoogste rendement op, met een piek rond de middag. Een oost-west opstelling is aan te bevelen, omdat dan gedurende de dag de stroom meer geleidelijk wordt opgewekt. Dan kun je in de toekomst over de gehele dag genoeg stroom direct in je huishouding gebruiken.

Daarnaast is het rendement van zonnepanelen de afgelopen jaren sterk verbeterd. Dit komt door de ontwikkeling van kwalitatief betere panelen en door de toenemende aandacht voor het gebruik van zonne-energie als energiebron.

Meer informatie over rendement en ligging?

Contact

Terugverdientijd zonnepanelen en waar moet je opletten bij aankoop

Verschillende factoren beïnvloeden het rendement van zonnepanelen. De terugverdientijd van zonnepanelen is daarom voor iedereen anders. De volgende factoren zijn van invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen.

Factoren:

 • Aankoopkosten van zonnepanelen

 • Overige kosten zoals, kabels, omvormers en optimizers

 • Elektriciteitsrekening (kosten)

 • De ligging van de zonnepanelen op het dak

 • Uren zonneschijn

 • Aantal zonnepanelen

 • Capaciteit van de zonnepanelen

 • Levensduur zonnepanelen

Voorbeeld:

Er zijn in totaal 12 zonnepanelen op uw dak geplaatst. Deze panelen kosten uw circa €5.000,- inclusief btw. De btw bedraagt ongeveer €1.000,- wat u later kan terugvragen. Het Wattpeak (Wp) van elk paneel is 330. Dit betekent dat je in totaal 3960 Wattpeak opwekt. Deze panelen leveren jaarlijks ongeveer 3.500 kilowattuur (kWh) aan elektriciteit. Rekening gehouden met een elektriciteitsprijs van €0,22 per kilowattuur kan er jaarlijks €780,- worden bespaard.

Kijk bij het aankopen van zonnepanelen niet alleen naar de prijs. Let ook goed op wat wel of niet inbegrepen is, zoals installatiekosten, het type en aantal omvormers en de garantieregeling. De zonnepanelen in bovenstaand voorbeeld zijn binnen 6-7 jaar terugverdiend. Als u de btw (circa €1.000,-) terugkrijgt, krijgt u direct een deel van de investering terug. De terugverdientijd van de investering is meer dan 5 jaar. Als de elektriciteitsprijzen beginnen te stijgen en zal uw rendement sneller stijgen. Maar als de elektriciteitsprijzen dalen dan zal uw rendement ook minder snel toenemen. Zonnepanelen gaan een jaar of 25 mee. Als er geen andere kosten inbegrepen zouden zijn, dan kan je na de terugverdientijd ongeveer 19 jaar lang gebruik maken van gratis stroom.

Ben je benieuwd naar een andere indicatie van de zonnepanelen? Je kunt uitgaan van een jaaropbrengst van ongeveer 0,9 kilowattuur x de capaciteit van het systeem in Wp (Wattpeak). Dus als je 10 zonnepanelen van ongeveer 380 Wattpeak installeert, dan is je systeem 3800 Wp. Dit betekent dat je ongeveer 3800 maal 0,9 = 3420 kilowattuur opwekt. Mochten de zonnepanelen op een andere plek liggen (bijvoorbeeld zuidoost/zuidwest). Dan kun je voor alle zekerheid 10% van de verwachtte energieopbrengst aftrekken.

Verschil per energieleverancier

De keuze van uw energieleverancier is ook belangrijk voor de terugverdientijd van uw zonnepanelen. Juist als je meer stroom opwekt op jaarbasis dan je verbruikt. De ene leverancier biedt juist een lager bedrag per kWh stroom dan de andere. Per leverancier verschilt ook het vastrecht. Dit betaalt je onafhankelijk van hoeveel er wordt opgewekt en verbruikt. Hoe minder elektriciteit je netto van het net afhaalt, des te belangrijker dat vastrecht is voor je energierekening.

Wijziging van salderingsregeling in 2023

Het bovenstaande rekenvoorbeeld is gebaseerd op de huidige salderingsregeling. Deze regeling verandert vanaf 2023. Dan kunt je niet meer volledig salderen, de regeling zal worden afgebouwd. Volgens de minister leidt het herziene plan tot een vergelijkbare terugverdientijd. De details van de nieuwe regeling zijn nog niet geheel duidelijk. Daardoor kan er in bovenstaande berekening hier geen rekening mee gehouden worden. Het afbouwen van de salderingsregeling na 2023 betekent dat het eigen gebruik van zonne-energie steeds aantrekkelijker wordt. Met slimme apparaten en thuisaccu’s kunt u de meeste energie die je thuis opwekt zelf gebruiken. Hierdoor bent u minder afhankelijk van de tarieven en regels rond het terugleveren aan het net. Hoe vertaalt dit zich? Bijvoorbeeld door uw wasmachine die automatisch aangaat als de zon begint te schijnen.

Meer informatie over salderen?

Salderen
zonnepanelen voor particulieren

Investeren in duurzame energie?

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen voor uw dak? Bij Sunconnect baseren wij onze offerte niet op gegevens die wij alleen online van u ontvangen of kunnen bekijken. Wij komen graag vrijblijvend bij u langs om de situatie te bekijken. Ook als wij vinden dat een zonnepanelen installatie voor u niet rendabel is, om wat voor reden dan ook, maken wij u dit kenbaar.

  Partners van Sunconnect

  Wij werken samen met meerdere partijen, hieronder ziet u onze belangrijkste partners