Investeren in zonnepanelen nog steeds gunstig?

Wel of geen zonnepanelen: zijn zonnepanelen nog rendabel?

Veel mensen twijfelen of ze nu wel of geen zonnepanelen moeten nemen. Is het nog verstandig om zonnepanelen te nemen?
Het korte antwoord is: ja.
Zonnepanelen zijn nog steeds een uitstekende investering, ondanks veranderingen in salderen en kosten voor het terugleveren van zonne-energie.

Er zijn verschillende redenen waarom zonnepanelen rendabel blijven:

  • Besparing op energie kosten
  • Milieuvriendelijk
  • Maatschappelijke voorbeeldfunctie
  • Waardevermeerdering van je woning

De terugverdientijd zal misschien iets langer worden, maar voor de meeste huishoudens zijn zonnepanelen nog steeds heel rendabel. We maken het graag inzichtelijk in onderstaande grafiek.

Vier verschillende scenario’s

In de grafiek is zichtbaar wat de verbruikskosten voor energie zullen zijn met de verschillende scenario’s.

Uitgangspunten:
Verbruik gegevens op basis van een gezin met twee volwassenen en twee kinderen
Zonnepanelen installatie bestaande uit 12 zonnepanelen à 360 wattpiek per zonnepaneel

Verbruik gegevens
Jaarlijks stroom verbruik zonder zonnepaneleninstallatie            4550 kWh
Zonnepanelen installatie met een jaarlijkse stroomproductie      3900 kWh
Direct verbruik zonne-energie vanuit de zonnepanelen                 30%

Tarieven
Afname net stroomprijs per kW                                                           € 0,30
Terugleverkosten per kW                                                                       € 0,11
Terugleververgoeding per kW                                                               € 0,12

Conclusie: heeft het nog zin om zonnepanelen te plaatsen?

Hoewel er veranderingen zijn zoals boete voor het terugleveren van energie en het stoppen van de salderingsregeling per 2027, wegen de voordelen van zonnepanelen nog steeds ruimschoots op tegen de nadelen.
Ze bieden langdurige financiële voordelen, verhogen de waarde van uw huis, dragen bij aan een duurzame toekomst en u bespaart op uw energiekosten. Kortom, investeren in zonnepanelen blijft ook in 2024 een verstandige keuze.

Salderen (tot 2027)
Zonnepanelen wekken stroom op. Een deel daarvan gaat naar jouw apparaten in huis (bijvoorbeeld voor de koelkast). De rest gaat naar het elektriciteitsnet. Dit noemen we terugleveren.
Het energiebedrijf betaalt jou geld voor de stroom die je teruglevert. Voor elke kilowattuur dat je teruglevert krijg je hetzelfde tarief als waarvoor je stroom van het net afneemt. Anders gezegd: het energiebedrijf verrekent de stroom die je levert met de stroom die je afneemt. Hierdoor werkt het stroomnet eigenlijk als een grote batterij: je levert er stroom aan als je veel opwekt en neemt het weer af als je het nodig hebt.

Terugleverkosten
Op dit moment zijn er een paar bedrijven die terugleverkosten in rekening brengen. Sommige rekenen een vast bedrag per maand, ongeacht hoeveel stroom je teruglevert. Bij andere hangt het bedrag af van het aantal kilowattuur: hoe meer je teruglevert, hoe hoger de terugleverkosten. Deze kosten komen te vervallen indien het salderen niet meer van toepassing is.

Terugleververgoeding
Zonnepanelen wekken stroom op. Een deel daarvan gaat direct door naar jouw apparaten in huis. De stroom die niet direct verbruikt wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Wanneer de salderingsregeling niet meer van toepassing is zal er voor elke teruggeleverde kilowatt een vergoeding worden betaald.
De terugleververgoeding is ook van toepassing wanneer de salderingsregeling nog in stand is. Wanneer er jaarlijks meer zonnestroom is op gewekt dan is verbruikt zal elke teruggeleverd kilowatt een vergoeding worden betaald.

Investeren in duurzame energie?

Heeft u de ambitie of het verlangen om te investeren in duurzame energie? Wij helpen u graag met het verwezenlijken van deze droom. Onze specialisten staan voor u klaar om de mogelijkheden voor uw bedrijf in kaart te brengen.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Laat uw gegevens achter. Eén van onze specialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.

  • Meer dan 20 jaar ervaring 

  • Hoog rendement

  • Passie en klantgericht