Er zijn in Nederland in het afgelopen half jaar zoveel zonneparken neergezet, dat het elektriciteitsnet dit op bepaalde plekken niet meer aan kan. Vooral in Zuid-Groningen en Noord-Drenthe is dit het geval.

Op dit moment werkt hoogspanningsnet beheerder TenneT samen met regionale netbeheerder Enexis aan maatregelen om meer capaciteit aan te bieden in de probleemgebieden.

Door de lucratieve subsidies groeit de zonne-energie harder dan de verwachtingen. In 2017 werd een recordaantal aan zonneparken geplaatsts, en de verwachting is dat deze trend zich in de komende jaren blijft voortzetten. De prijs van zonnepanelen wordt namelijk steeds lager, en de terugverdientijd ook.

In de gebieden rondom Gasselte, Musselkanaal en Stadskanaal zijn momenteel zo veel zonneprojecten dat het net daar overvol begint te raken. Netbeheerders met initiatiefnemers van zonneparken gaan steeds vaker in gesprek om te kijken of ze hun project niet ergens anders kunnen realiseren.
Er worden op dit moment vanuit verschillende netwerkbeheerders berekeningen losgelaten, om tot een gezamenlijk plan voor het oplossen van de knelpunten te zorgen.