Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de CV-ketel, en is compleet gasloos. Een warmtepomp werkt als een omgekeerde koelkast. Bij een koelkast wordt er hitte onttrokken aan het interieur, en wordt deze vervolgens af gegeven aan de buitenlucht. Bij een warmtepomp gebeurt dit precies andersom; deze haalt onder druk de warmte vanuit een externe bron (lucht, grond of water) en geeft deze af aan het huis. Dit kan omdat de warmtepomp uit twee gedeeltes bestaat, een binnen- en buitendeel.

In het buitendeel zit een ‘koudevloeistof’, dit is een vloeistof die verdampt bij een lage temperatuur en druk (hierdoor werkt een warmtepomp zelfs in de winter). Het verdampte vloeistof wordt gas, wat door middel van een compressor vervolgens weer onder druk wordt gezet. Deze druk zorgt ervoor dat het warme gas condenseert, waarna de warmte wordt afgegeven aan het binnendeel. Soms zit een warmtepomp met de CV ketel zodat deze eventueel nog kan assisteren bij het verwarmen.

Wilt u ook een warmtepomp?

Bent u benieuwd of een warmtepomp wat voor u kan betekenen in huis? Neem dan contact met ons op, dan vertellen wij u graag meer over de voordelen van een warmtepomp!